Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

İnsanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlere genel olarak giyilebilir teknolojiler denilmektedir. Bu aletler vücut hareketlerini izleyen akıllı sensörlerle yüklüdür. Modern giyilebilir teknoloji, teknolojiyi günlük hayata dahil etmeyi hedeflemektedir.

Giyilebilir Teknolojilerin Tarihi

Giyilebilir teknolojinin geçmişi, insanların zamanı anlamak için kullandığı saatle başlamaktadır. 

1500’lü yıllarda kolye olarak takılan küçük saatler tasarlandı. Yaklaşık bir asır sonra erkekler saatlerini ceplerinde taşımaya başladılar ve cep saatleri ortaya çıkmaya başladı.1600’lü yılların sonunda kol saatleri tasarlandı ve çoğunlukla kadınlar tarafından bilezik olarak takıldı. Zamanla saatler küçülmeye ve daha hassas ölçümler yapmaya başladı.

Sonrasında insanlar; tüccarlar tarafından hesaplama cihazı olarak kullanılan yüzüklerden ve kuşa bağlanan giyilebilir bir kameraya kadar her durumda kullanabilecekleri giyilebilir ürünler üretmeye başladılar. Bu süre zarfında giysilerin işlevselliğini artırmaya veya genişletmeye ya da kullanıcılara gözetim sağlayan aksesuarlar olarak giyilebilir ürünler üretmeye çalıştılar. Buna 2008 yılında gizli Bluetooth mikrofonunu bir çift küpeye dahil edilmesi örnek verilebilir. 

2010'un sonlarında Fibrit’e ait ilk adım sayacı yayınlandı. Fibrit, ürünlerde öncelikle aktivite takibine odaklanmıştır ve bu alanda günümüze kadar büyük gelişmeler katedilmesini sağlamıştır.

İlerleyen yıllarda, akıllı saatler büyük elektronik firmaları ve yeni girişimciler tarafından piyasaya sürülmeye başlandı. 

Giyilebilir Teknoloji 

Giyilebilir Teknoloji Nelerde Bulunmaktadır ve Prototipleri Nelerdir?

Akıllı saat: Birçok kişi tarafından hem fonksiyonel olması hem de şık görüntüsünden dolayı tercih edilen akıllı saatlerin onlarca çeşidi mevcuttur. Akıllı saatler; telefon bildirimlerinizi kontrol etmenize, çeşitli uygulamaları kullanabilmenize,telefon görüşmesi yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra nabzınızı ölçebilir, spor takibinizi yapabilir, uykunuzu daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Akıllı gözlük, 

Akıllı Kontak Lensler: Sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanan bu lensler sayesinde alarmlarınız ve randevularınız gibi zaman bazlı işlemlerinizi kontrol edebilecek, gece görüşünüzü artırabilecek, iş önceliklerinizi belirleyebilecek, telefon ekranınıza bakmaya gerek duymadan istediğiniz bilgileri lens sayesinde görüntüleyebileceksiniz.

Akıllı Yüzükler: Minik yapısına sayısız özelliği sığdırabilen bu yüzükler uyku kalitenizi, nabzınızı ve vücut sıcaklığınızı ölçebilmektedir. Bazı çeşitleri karta ihtiyaç duymadan ödeme yapabilmenizi, aramalara cevap vermenizi,kapınızın kilidini açabilmenizi,  sağlayacaktır.

Akıllı Kemerler: Akıllı kemerlerin temel amacı, düşme riskini azaltmaktır. Bu kemerler;yürüyüş biçimi,hız gibi durumları ölçümleyerek düşme tehlikesine karşı cep telefonunuza bildirim göndermektedir. Bunun yanı sıra oturma alışkanlıkları hakkında uyarmakta ve kilo almanız durumunda size bilgilendirme yapabilmektedir.

Duruş Hatırlatıcı T-Shirt: Çoğumuz günün büyük bir kısmını masa başında geçirmekteyiz. Bu durum çoğu zaman duruş bozukluğuna neden olmaktadır. Teknoloji omurgamızın deforme olmasını da engelleyebilmektedir. Bu akıllı T-shirtler bedenimiz için zararlı pozisyonlar konusunda bizi uyarmakta ve duruşumuzu düzeltmemiz için teşvik etmektedir.

Giyilebilir Hoparlör,

Vücut sensörleri, 

Elektronik giyim eşyaları ve bazı mücevherler,

Kişisel video kayıt cihazlarıgibi nesneler giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer almaktadır.

Giyilebilir teknolojiler arasında günümüzde en popülerine ise akıllı saatlerdir diyebiliriz. 

 

Giyilebilir Teknolojiler Nasıl Kullanılmaktadır?

Giyilebilir teknoloji ürünleri genellikle Wi-Fi, Bluetooth ve mobil internet bağlantısı yoluyla kablosuz olarak akıllı telefonla senkronize olmaktadır. 

Kullanıcılar giyilebilir cihazlara sensörler yardımıyla bağlanır. Bu teknolojiler sürekli insan müdahalesi gerektirmeden çalışmaktadırlar.

Giyilebilir Teknolojiler Hangi Konularda Hizmet Sunmaktadır?

Kullanıcıların her zaman yanlarında olan giyilebilir teknoloji ürünleri; spor performansını izleme, sağlık hizmetleri, daha düzenli olma, formda ve aktif kalma, kilo verme, konum takibi,  etkinlik izleme için kullanılır. Eğlence, oyun, eğitim, iş, bilgi alma, sosyalleşme, moda, askeri, güvenlik gibi alanlarda da hizmetler sunmaktadır. 

Giyilebilir Teknolojiler ve Sağlık

Giyilebilir teknoloji, genellikle bir kullanıcının sağlığını takip etmek için kullanılır. Cihazın kullanıcı ile yakın temasta olduğu göz önünde alındığında, kolaylıkla veri toplayabilir. 

Giyilebilir teknolojiler, aşağıdakiler dahil olmak üzere bir kullanıcının sağlığı hakkında veri toplamak için kullanılabilir:

  • Kalp atış hızı
  • Yakılan kalori
  • Adımlar
  • Kan basıncı
  • Bazı biyokimyasalların salınımı
  • Egzersiz yapmak için harcanan zaman
  • Nöbetler
  • Fiziksel zorlanma

Bu işlevler genellikle bir etkinlik izleyici ve akıllı saat gibi tek bir birimde bir araya getirilir.

Şu anda sağlık hizmetlerindeki diğer uygulamalar araştırılmaktadır, örneğin:

  • Ruh hali, stres ve sağlıktaki değişiklikleri tahmin etme,
  • Kandaki alkol içeriğinin ölçülmesi,
  • Atletik performansı ölçme,
  • Kullanıcının ne kadar hasta olduğunu izleme, 
  • Bir elektrokardiyogram kaydeden ve kendi kendini nemlendiren kalp ve dolaşım sorunları olan hastaların uzun süreli izlenmesi,
  • Yaşa bağlı hastalık riskleri ve Kırılganlık önlemleri dahil olmak üzere Sağlık Risk Değerlendirmesi uygulamaları,
  • Bakım faaliyetlerinin otomatik dokümantasyonu…

Giyilebilir cihazlar toplu biçimde verileri toplayabilirken, birçoğu bu verilere dayanarak analiz etme veya sonuç çıkarma yetenekleri açısından sınırlıdır; bu nedenle, birçoğu öncelikle genel sağlık bilgisi için kullanılmaktadır. 

(Bunun bir istisnası ise kullanıcıların verilerini sürekli olarak analiz eden ve yardım çağırma konusunda bir karar veren nöbet uyarıcı giyilebilir cihazlardır; toplanan veriler daha sonra doktorlara teşhislerde yararlı bulabilecekleri nesnel kanıtlar sağlayabilir.) 

Giyilebilir cihazlar, bireysel farklılıkları açıklayabilir, ancak çoğu veri toplayıp herkese uyan tek boyutlu algoritmaları uygular.

Günümüzde giyilebilir cihazları sadece kişisel izleme için değil, aynı zamanda zindelik ve kurumsal sağlık programlarında da kullanmaya yönelik artan bir ilgi var. Giyilebilir cihazların, işverenlerin sağlık dışındaki amaçlar için yeniden kullanabilecekleri büyük bir veri izi oluşturduğu düşünüldüğünde, giyilebilir cihazların karanlık tarafını incelemeye giderek daha fazla merak ve araştırma başladı. 

Giyilebilir Teknolojiler Hakkında Gelecekteki Öngörüler

Giyilebilir bu ürünler koruyucu giysi olarak, sağlık durumunun veya spor performansının takibi,kullanıcının konumunun takibi gibi amaçlarla kullanılır. Giyilebilir teknoloji ile tasarlanan cihazların maliyeti giderek düşmekte gelecekte iş dünyasının bazı süreçlerinin bu cihazların kullanımı ile değişeceği öngörülmektedir. Bir kurumun çalışanlarının konumları, seyahat ettikleri yön ve hızlarını belirlemek amacıyla giyilebilir teknolojiden yararlanılabilir. GPS ile otomatik veri toplama sayesinde mobil çalışma koşulları yaratılabilir. İşverenler bu yöntem ile işverenler çalışanların bulundukları yerin gerçek zamanlı bilgisine ulaşabilir ve çalışma verimini izleyebilir.

Halihazırda giyilebilir teknoloji ürünleri kalp hızı, terleme, sıcaklık değişiklikleri, kas aktiviteleri ve vücut yağ kompozisyonunu ölçebilmektedir. Gelecekte vücut ile etkileşimde bulunan sensör sayılar arttırılarak vücuttaki her bir değişikliğin ölçülebileceği, kan şekeri, böbrekten geçen mineral ve besinlerle alınan vitamin miktarı gibi birçok konuda giyilebilir teknoloji ürünlerinin bilgi verebileceği öngörülmektedir.