Bağırsak Dostu Besinler

Bağırsak ve sindirim sistemi sağlığı, yaşam kalitenizi arttırmaya yardımcı olan en önemli unsurlar arasında yer alır. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler bağırsaklarınızın olması gereken şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Bağırsak dostu besinler, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim fonksiyonlarına yardımcı olur. Bu sayede şişkinlik, gaz ve ağrı gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz azalır. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunması, genel sağlığının korunmasın ve bağışıklık fonksiyonlarının desteklenmesine de yardımcı olur. Bu nedenle bağırsak dostu besinler sadece bağırsak sisteminin değil genel olarak vücudun korunmasına en etkili unsurlar olarak ele alınmalıdır. Sağlık bir vücuda sahip olabilmek için sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi de en önemli etkendir diyebiliriz ve sağlıklı bir sindirim sistemi yaşam kalitesinin artmasında da önemli rol oynar. Sağlıklı bir bağırsak ve sindirim sistemine sahip olmak için doğru besinleri almak ve sağlıklı beslenmek ilk şarttır diyebiliriz.

Bağırsaklar Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?

Bağırsak sistemi bağışıklık sistemi ile ilişki içindedir. Tükettiğimiz besinler doğrudan bağışıklık sistemimiz üzerinde etkilidir. Düzensiz beslenmek veya sağlık için zararlı besinleri tüketmek vücudun savunma sistemini zayıflatacaktır. Bu nedenle doğru besin seçimi yaparak bağışıklık sisteminizi sindirim sisteminizden başlayarak destekleyebilirsiniz.

Bağışıklık sistemi, tek bir alanla ilişkili olmayan karmaşık bir sistemdir. Bu nedenle sadece bağışıklık hücrelerini desteklemeye odaklanmak yerine konuya bütüncül olarak yaklaşmak gerekir. Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı, genel bağışıklığın korunmasında ve desteklenmesine önemli bir rol oynar. Yediğimiz besinler hem dolaylı hem de doğrudan bağışıklık sistemimizi etkiler. Bu nedenle tükettiğimiz besinleri seçerken bağırsak dostu besinler arasından tercih yapmamız gerekir. Bu sayede ilk aşamadan başlayarak sindirim ve bağışıklık sistemini bütüncül olarak ele almak mümkün olur. 

Aynı zamanda genel beslenme rutinimiz içerisinde hem bağışıklık sistemimizi güçlendirecek; hem de bağırsak yapısı için sağlıklı gıdaları eklemeliyiz. Yani bir sorun olduğunda bu gıdalara yönelmek yerine, sorun olmadan önce beslenme alışkanlığımız içerisinde doğru gıdaları almamız demek, bağırsak ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunların yaşanması riskini en aza indirmek demektir.

Bağırsak Sorunları Nasıl Giderilir?

Bağırsakla ilgili en yaygın görülen sorunlar arasında sindirim güçlükleri, şişkinlik ve emilim sorunları yer alır. Birçok durumda bağırsakla ilgili bu sorunlar doğru besinleri tüketmemekten kaynaklanır. Özellikle sindirim güçlüğü ya da şişkinlik yaşamak, vücudunuz için doğru besinleri tüketmediğiniz anlamına gelir.

Bu noktada ilk olarak herhangi bir besin intoleransına sahip olup olmadığınıza bakmanız gerekir. Besin intoleransı, tüketilen belirli besinlerin sindirilememesi ve rahatsızlık yaratması olarak tanımlanabilir. Bazı insanlar gluten intoleransına sahipken bazı kişiler ise süt ürünleri tükettikleri zaman sindirim sorunları yaşarlar. Aslında sindirim sorunlarının çoğunun temelinde vücudunuzun için uygun olmayan besinlerin tüketilmesi yatar.

Bir sonraki aşamada ise vücudunuza uygun doğru besinleri seçmeniz gerekir. Buna ek olarak bağırsak dostu besinler de bağırsaklarınızla ilgili sindirim sorunlarınızı çözmeye yardımcı olacaktır. 

Bağırsaklara İyi Gelen Besinler

Vücudumuzun tolere edemediği gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak ve bu besinleri tüketmemek sağlıklı bir sindirim sistemi için atılması gereken ilk adımdır. Sonrasında ise bu besinlerden karşılanan ihtiyaçların karşılanabileceği alternatif besinleri öğrenerek, yaşanan rahatsızlıkların önüne geçebiliriz.

Bağırsakların Sağlıklı Olması için Beslenme Düzenimizde Neler Bulunmalı?

Bağırsak sağlığını korumak için günlük beslenme düzeninde bağırsak dostu besinler yer almalıdır. Dengeli ve düzenli beslenme hem bağırsak sağlığının hem de genel olarak vücut sağlığının korunması için önemlidir. Bu nedenle tüm besin gruplarından günlük önerilen miktarda tüketilmesi gerekir. Temel besin gruplarına ek olarak probiyotik besinler de bağırsak sağlığını desteklemek için tüketilebilir. Aşağıda bilgilerini aktardığımız besinler bağırsak sağlığı için faydalı olacak şekilde tüketilebilir.

Diyetisyen Kimdir? Neler Yapar? yazımız da ilginizi çekebilir.

Probiyotikler

Probiyotikler, bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin çalışmasına yardımcı olur. Kefir, yoğurt ve turşu gibi probiyotik besinler, yararlı bakteri sayısını arttırmaya izin verir. Bu sayede bağırsaklarımızda bulunan bu bakteriler sindirim süreçlerinin daha kolay olmasını sağlar. Tüketilen besinler daha kolay parçalanır. Aynı zamanda parçalanan bu besinlerdeki faydalı besin maddeleri vücudun farklı fonksiyonları için kullanılabilir. Evde mayaladığımız kefir, probiyotik maya ile mayalanmış yoğurt, öğünlerdeki yemeklerin yanında aperatif olarak tüketilebilecek turşu, günlük beslenme düzenimizde yerleşik bir öğe haline getirilebilir.

Bakliyat

Bulgur, barbunya, yulaf, nohut gibi bakliyat çeşitleri, yüksek glisemik indekse ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede bakliyat grubunun tüketilmesi hem bağırsak sağlığını hem de genel vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu besin grubunun yüksek lif içermesi bağırsak hareketlerini düzenleyici etki sağlamasına izin verir. Özellikle probiyotik gıdalarla birlikte de bu gıdaları tercih edebilirsiniz.

Sebze ve Meyve Tüketimi

Probiyotik besinler ve bakliyat grubuna ek olarak sebze ve meyve tüketimi de bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle posalı sebze ve meyveler, elma, ıspanak, yeşillik, enginar gibi bağırsak dostu besinler, içerdikleri lif sayesinde bağırsak hareketlerini destekler. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi sindirim sorunlarının önüne geçmeye ek olarak şişkinlik gibi kronik sorunların da önlenmesine yardımcı olur. Sadece sebze ve meyve ile beslenmek tek tip bir beslenmedir. Burada olması gereken öğünlerde uygun miktarda sebze ve meyve olmasıdır.

Sağlıklı Bir Alternatif: Salata yazımız da ilginizi çekecektir.

Bağırsak Florasını Düzenlemek için Omega 3

Diğer yandan Omega 3 açısından zengin besinlerin tüketilmesi de bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olacaktır. Temel olarak bağırsak florası sindirim fonksiyonlarına yardımcı olan yararlı bakterilerden meydana gelir. Bu bakteriler besinleri parçalayarak insan vücudunun kullanabileceği hale getirir. Omega 3 açısından zengin besinleri tüketmek, yararlı bakterileri destekleyerek sindirim sürecini kolaylaştırır. Bunun için somon, hamsi gibi yağlı balıkların haftada en az bir kere tüketilmesi gerekmektedir. Düzenli balık tüketimi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Balık tüketemiyorsanız Omega 3 yönünden zengin takviyeler de alabilirsiniz.

Sindirimin Hızlanması için

Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda sindirim hızı da büyük önem taşır. Tüketilen besinlerin yavaş sindirilmesi şişkinliğe neden olabilir. Bu gibi bir durumdan kaçınmak için hindistan cevizi ve çiğ badem gibi sindirimi hızlandıran besinlerin tüketilmesi gerekir. Genel olarak kuruyemiş tüketimi, sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişlerde bulunan sağlıklı yağ içeriği, bağırsak sistemini destekleyerek sindirimi kolaylaştırır. Bu noktada bu kuruyemişleri mümkünse kavrulmamış ve çiğ olarak tüketmek gerekir. Ancak yağ oranı yüksek kuruyemişlerin fazla tüketimi sağlıklı bir beslenme açısından doğru olmayacaktır. Yani sindirim sisteminin hızlanması için sadece ceviz yemek, yüksek miktarda yağ alımına neden olacaktır. Bahsettiğimiz bu gıdaların günlük beslenme düzenine yedirilmesi gerekir. Kahvaltıda yoğurt ve yulaf tercih edebilir, atıştırma ihtiyacı hissettiğinizde 1-2 ceviz yiyebilirsiniz.

Yeterli Miktarda Sıvı Tüketmek

Bağırsak dostu besinlerin yanı sıra yeterli miktarda sıvı tüketimi de bağırsak ve sindirim sistemi sağlığı açısından önemlidir. Tüketilen besinlerin sindirilmesinde su kullanılır. Su olmadan bu besinlerin parçalanması ve sindirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bağırsaklarla ilgili yaşanan sorunların temelinde yeterli miktarda sıvı tüketmemek yer alabilir.

Sıvı tüketimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Örneğin çay ve kahve gibi sıvıların belirli bir seviyede tutulması gerekir. Çaydaki tein içeriği ve kahvedeki kafein içeriği yüksek tüketimde vücut için zararlı olabilir. Aynı zamanda kola gibi gazlı içeceklerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Burada önemli olan bol miktarda su tüketmektir. Günde 6-7 bardak su tüketmek, besin sindirimine yardımcı olur. Besinlerin daha kolay sindirilmesi de bağırsakla ilgili sorunların önüne geçmeye yardımcı olacaktır. 

Sabah kalkar kalkmaz su içmek vücudu harekete geçirir. Suyu tek başına içebileceğiniz gibi içine farklı besinler de ekleyebilirsiniz. Sabah içeceğiniz suya limon eklemek sindirim sisteminizi canlandırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda suyun içinde tarçın eklemek de vücudu toksinlerden arındırmak için önemlidir. Bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi sağlığı için bu gibi uygulamaların yapılması gerekmektedir. Tüm vücudu bütüncül olarak ele almak uzun vadede genel sağlığı desteklemeye yardımcı olacaktır.

Günlük olarak alınması gereken su miktarı kişiye özeldir. Bunu hesaplayabilir ve buna uymaya özen gösterebilirsiniz. Sıkça karşılaştığımız bir yanılgı da çay-kahve tüketiminin de vücudun sıvı ihtiyacını karşılayacağı yönündedir. Halbuki günlük alınması gereken sıvı miktarı, yalnızca su üzerinden değerlendirilmelidir. Bunun dışında çay ve kahve tüketebilirsiniz. Susuzluk ihtiyacını karşılamak için meyve suyu ve çay tüketmek doğru değildir. Çay ve kahve tüketimi konusunda da aşırıya kaçmamak gerekir. Günde 1-2 fincan, şekersiz olarak tüketilen sıcak içecekler metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olacaktır.

Sindirimi Hızlandırmak için Tüketilen Bitki Çayları

Beslenme düzeninde yapılan hatalar ve kişinin metabolizma yapısı genellikle mide ve bağırsak problemlerine sebep olmaktadır. Bağırsak hareketlerini düzenlemek için bazı bitki karışım çayları ya da aktarda yaptırılan bitkilerden yapılan karışımlar tercih edilmekte olsa da uzun vadede bağırsak sağlığını bu şekilde yönetmek yanlış olacaktır.

Öncelikle doğru bilinen bir yanlış şudur ki; bitki çaylarının hiç bir zaman zarar vermeyeceği düşüncesidir. Fazla tüketilen herşey vücudunuza zarar verebilir. Sağlıklı bir sindirim için doğru bir beslenme rutini sağlamak gerekir. Sadece bitki çaylarıyla oluşturulan bir bağırsak düzeni uzun vadede oldukça zararlı olacaktır.

Modern toplumda stres, çalışma düzeni, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı pek çok insanda bağırsak problemleri yaşanmasına sebep olur. Bunu kontrol almak için mutlaka kişiye özel doğru bir beslenme programına sahip olmalısınız ve doğru beslenme programı için bir diyetisyene danışmaktan çekinmemelisiniz.